Newsletter subscribe

Evenimente, Noutăţi

29 mai 2015: Concert extraordinar de muzică renascentistă cu voce şi lăută

Constantin Lazăr
Posted: May 13, 2015 at 8:57 pm   /   by   /   comments (0)

Recital în premieră John Dowland
Voce şi laută Renascentistă
Voce: prof. Renato Ridiche; lăută: prof. Cristian Lazăr.
Locaţie: Muzeul Unirii Iaşi, orele 16:00, intrare gratuită.

 

Constantin LazărConstantin Lazăr s-a născut în 27 iunie 1968 la Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea chitară clasică în perioada 1992 – 1997. Actualmente este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „ Octav Băncilă” – Iaşi.

A început studiul lăutei în 2006, an în care şi-a achiziţionat primul instrument – o lăută renascentistă cu opt coruri, copie după un model original Vendelio Venere 1592 (Bologna), realizată de lutierul Gyorgy Lorinczi – Târgu Mureș.

Constantin Lazăr a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate cu programe ce includ lucrări din creaţia unor compozitori – majoritatea lautişti – ce au activat de-a lungul întregului secol XVI. A participat la cursurile master susţinute la Bucureşti de cunoscutul lautist şi profesor de la Conservatorul de Muzică Veche „Schola Cantorum” din Basel, Hopkinson Smith, în toamna anului 2009 . A participat, de asemenea, la cursul master ținut de cunoscutul lautist american Paul O’Dette la Bratislava în cadrul Festivalului de chitară clasică „J. K. Mertz” – iunie 2014.

 

Ridiche Daniel-RenatoRidiche Daniel-Renato, s-a născut la data de 02.04.1979 în Galaţi. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă (1999 – 2003) și cele de Master (2003 – 2005) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cât și cele ale Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Canto (2004 – 2008)/Master în Interpretare Muzicală (2008 – 2010). Actualmente este profesor de canto şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „ Octav Băncilă” – Iaşi, desfășoară o activitate publicistică constantă în revistele de specialitate având și diverse proiecte de colaborare pe partea muzical-artistică cu diverse instituții din Iași și grupuri vocale.

 

John Dowland (1563 – 1626) a fost unul dintre cei mai importanți compozitori, cântăreți și lutiști ai sfârșitului de Renaștere din Anglia. El este admirat și astăzi pentru unele dintre uluitoarele sale compoziții ce au ca principală trăsătură melancolia. Piese ca “Flow my tears”, “Come, heavy sleep”, “Come again”, “I saw my Lady weep” și “In darkness let me dwell” au fascinat pe melomani prin delicatețea și rafinamentul lor de-a lungul veacurilor. Muzica lui Dowland a cunoscut un important reviriment, grație mai multor generații de lutiști și chitariști clasici ai secolul XX.

În ciuda talentelor sale de cântăreț, Dowland avut o carieră în principal de compozitor și lutist devenind probabil cel mai prolific compozitor recunoscut atât pentru literatura dedicată lăutei solo dar și mai ales pentru cele câteva volume de cântece scrise pentru voce cu acompaniament de lăută editate în anii 1597, 1600, 1603, 1604 respectiv 1612.

Piesele selectate pentru acest program le regăsim in primele trei volume intitulate simplu „First, second and third books of ayres for voice & lute”.